Câte tipuri de apartamente există și cum le putem clasifica?

Tipuri de apartamente

Tipuri de apartamente

După numărul de camere

Apartament de tip studio

Studiourile sunt locuințele cu o singură cameră, potrivite pentru o singură persoană sau un cuplu tânăr. Bucătăria, sufrageria, camera de zi și dormitorul sunt combinate într-o singură camera, baia fiind separată. Apartamentul de tip studio este diferit de tradiționala garsonieră. Acesta este mai spațios și mai confortabil.

Garsonieră

Majoritatea garsonierelor sunt localizate în blocurile vechi. Acestea sunt mai puțin potrivite cu nevoile și dorințele noilor generații de locatari, fiind proiectate pentru a fi ieftine, nu și confortabile.

Apartament cu 2, 3, 4 camere standard

Apartamentul standard este o unitate de locuit din cadrul unui bloc, acestea pot fi cu 1, 2, 3, 4 camere. Într-un apartament obișnuit există camere separate cu denumiri specifice, precum: dormitor (unul sau mai multe), cameră de zi (living), bucătărie, baie, hol sau antreu, balcon (opțional).

Apartament de tip Penthouse

Penthouse-urile sunt situate, de regulă, la ultimele etaje ale blocurilor locative. Sunt extrem de populare, datorită caracteristicilor moderne și luxoase, precum și a statutului pe care acestea îl oferă.

Majoritatea apartamentelor de tip penthouse au mult spațiu exterior liber: balcon semi-deschis, terasă sau grădină exterioară. Acestea sunt îndrăgite pentru că au multă lumină naturală, dar și o priveliște spectaculoasă.

După compartimentare

Nedecomandat (tip vagon)

Apartamentul are un singur hol la intrare, iar camerele sunt înlănțuite, ceea ce pentru mulți poate fi un lucru deranjant.

Semidecomandat

Apartamentul semidecomandat are două holuri, unul de la intrare care are acces către bucătărie și living, iar trecerea din living către baie sau dormitor se face prin cel de-al doilea hol.

Decomandat

Acest tip de apartament are toate camerele separate, iar accesul către toate camerele este asigurat de un sigur hol. Aceste apartamente sunt cele mai solicitate, din simplul motiv că asigură intimitate. 

După gradul de confort

Gradul de confort al apartamentelor este stabilit de suprafața utilă a acestuia. Acestea pot fi de categoria lux, confort 1, 2 sau 3.

Confort clasa Lux

În descrierea apartamentelor se mai folosește și termenul de “confort sporit”. Acest termen înseamnă că apartamentul respectiv deține câțiva metri pătrați în plus, este decomandat, dispune de 2 blocuri sanitare, unul sau două balcoane.

Confort clasa 1

Un astfel de apartament este complet decomandat. De asemenea, suprafața unui astfel de apartament este mai mare. La Future Residence există locuinte cu suprafetele utile: 2 camere – 50mp – pana la 59mp, 3 camere – 72mp si penthouse(3 camere) – 91mp.

Confort clasa 2

Aceste apartamente sunt, de obicei, semi-decomandate. Suprafața apartamentelor este mai redusă, de asemenea, bucătăria este mică și există un singur balcon.

Confort clasa 3

Apartamentele nu au mai mult de 40 – 50 m2. Dispun de o singură baie, indiferent de numărul camerelor, nu există balcon și nici holuri, trecerea făcându-se dintr-o cameră în altă.